Uppvärmning


 

Värm upp din badtunna

Det finns många olika sätt att värma upp din badtunna. De sätt som vi arbetar med är ved, el eller gasol. Det sätt du väljer beror på hur du tänker använda din badtunna. Det går givetvis bra att kombinera de olika sätten.
Om du badar sällan och inte tänker ha vatten i din badtunna när den inte används, föreslår vi att du värmer din badtunna med ved. Om du av någon anledning inte kan eller får använda ved föreslår vi gasol.
För dig som vill bada lite mer regelbundet och behålla vattnet i din badtunna under fler bad, rekommenderar vi eluppvärmning. Väljer du en kombination av el och ved/gasol kan du snabbt värma ditt badvatten till en behaglig temperatur med ved/gasol och därefter gå över till elpatron för att behålla temperaturen på en skön nivå.
Om du tycker om att bada mycket kan du göra det bekvämt för dig och hålla igång badtunnan hela badsäsongen med hjälp av en elpatron. Då kan du bada precis när du vill utan förberedelser.
Vedkamin

Vi använder oss av en extern vedkamin som motsvarar 30kW. Det vill säga att 1m3 vatten värms till 20 grader per timma.

Kaminen är gjord i en marinanpassad aluminiumplåt vilket är det perfekta materialet då det har 15-20 gånger bättre värmeledningsförmåga än rostfri plåt. Detta medför även att vedåtgången minskar i förhållande till uppvärmningstiden. Inne i kaminen finns en stor eldstad som tar upp till 70 cm lång ved. Det finns även en asklåda för enkel tömning av askan. Till kaminen ingår även en 2 meter lång skorsten i två delar. Fördelen med en vedkamin är att det går fort att värma vattnet, och du får en hög mysfaktor på köpet.


   


Gasol

Vi använder oss av en gasolkamin på 24kW. Det vill säga att 1m3 vatten värms till 15 grader per timme.

Kaminen behöver ha ett vattenflöde på minst 7L/min. Kaminen tänds automatiskt när den får flöde och den stänger av gastillförseln när flödet försvinner. Fördelen med gasol är att du kan ställa rätt temperatur med hjälp av en termostat. Termostaten kan du ställa mellan 5 - 45 grader.

El

Den vanligaste elpatronen är på 3kW men vi har även 1,5 och 6kW. Alla värmare vi har levereras med en termostat där du enkelt kan ställa in rätt tempratur. En elpatron på 3kW värmer 1m3 vatten till 1,8 grader per timme. Fördelen med el är att du enkelt håller rätt tempratur i tunnan hela tiden så att din badtunna alltid är redo för bad.

Nästan alla som har elpatron köper den med en skimmer för ytvattenrening. Fördelen med detta är att din tunna alltid är klar för användning. Det finns även många som använder sin elpatron som frostvakt på vintern. Då sätter du termostaten på låg tempratur så att inget fryser sönder.

Till elpatronen finns det olika tillval som gör det enkelt att styra temperaturen från display eller dylikt.


Alternativ 1

En enkel rund knapp för att sätta på och av värmaren.  Knappen är pneumatisk.
 
           

Alternativ 2

Du kopplar alla dina tillbehör (t.ex. lampa och värmare) till en vattentät elbox där du styr allt från en enda display. Detta paket levereras med en nivåsensor för att förhindra att pump och värmare går sönder om vattennivån skulle sjunka för mycket.

                                  

Alternativ 3

Balboapaket. Balboa är världsledande när det gäller styrsystem till utomhusbad. Här kopplar du alla dina tillbehör (t.ex. lampa och värmare) till en vattentät elbox och styr allt från en display där du även ser vilken tempratur det är i vattnet. Du kan också enkelt styra tempraturen från din display. Detta system säger till om det skulle bli något fel på badet. Det larmar om det blir för varmt eller för kallt. Om det skulle bli för kallt så stänger  pumpen inte av sig så du behöver inte vara orolig att något skall frysa sönder.

Detta är paketet för dig som vill ha det bästa.