Rening


 

Vattenrening i badtunnor.

Att rena vattnet i en badtunna är inte svårt om man använder rätt filter!

Vi rekommenderar endast polyesterfilter för bästa möjliga rening. Det är även det mest ekonomiska. Vi har mycket stor erfarenhet av varmvattenrening för bad som används av många personer, både offentligt och i hemmamiljö. Därför rekommenderar vi inte sandfilterlösningar till annat än swimmingpooler eller badtunnor i trä. Vi har flera färdiga paket om ni önskar dessa produkter.

Badtunnor har blivit mycket populära de senaste åren. Vattenreningen skiljer sig dock markant mellan badtunnor, swimmingpooler och spabad.

En stor skillnad är att en badtunna rymmer betydligt mindre vatten än en pool. Dessutom är vattnet som renas varmare. Belastningen av vattnet är större i en badtunna som rymmer 2 – 8 personer i 1000-1500 liter än i en swimmingpool. Detta påverkar vilken typ av filter som ska användas för att rena vattnet. Sandfilter är avsedda för pooler, inte för badtunnor. Sandfilter behöver mer vatten i omlopp för att fungera än vad en badtunna rymmer. Sandfiltret renar också från botten och får alltså inte med sig all smuts som lägger sig vid ytan.

Används istället ett så kallat polyesterfilter, blir det både mer effektivt, mer ekonomiskt och mer hygieniskt. Ett polyesterfilter tvättas enkelt med rengöringsmedel ”Filter Cleaner” och sköljs med trädgårdsslang. Ett filter som rengörs vid behov har en livslängd på 1 – 2 år. Ett polyesterfilter renar 5 - 6 gånger mer effektivt än ett sandfilter. 

 

Skimmerrening

För dig som vill bada mycket.

Om du ska bada mycket i din badtunna rekommenderar vi vår exklusiva ytvattensrening, så kallad skimmerrening, med inbyggt polyesterfilter. Ett polyesterfilter tar sig an mindre partiklar än vad andra filter gör, vilket är nödvändigt i varmt vatten. En skimmer är ett bräddavlopp som används för att rena ytvattnet i ditt spabad. Ytvattnet är det vatten där mest smuts samlas. Spabad och swimmingpooler använder i princip alltid någon form av skimmer. Den skimmer vi använder är utrustad med ett filter på 50 SQ-Ft eller, om du väljer XL-skimmer, två stycken filter på 50 SQ-Ft. För att få vattnet att cirkulerar genom skimmer och filter, använder vi en Balboapump på 0,45kW som pumpar 18m3/h. Många av våra kunder väljer att koppla samman detta system med en elvärmare på 3kW, för att maximera enkelhet och komfort. 
Sandfilter

Ska du använda tunnan som en pool och inte värma vattnet till 37- 40 grader är ett sandfilter rätt produkt för dig.

Med ett sandfilter sparar du både tid och pengar. Badtunnan blir mycket enklare att underhålla och sanden byts ut efter 2-3 år. Vi använder oss av ett sandfilter på 12 kg. Till sandfiltret använder vi oss av en pump på 0,15kW som pumpar 8m3/h.

UV-lampa

Om du vill ha ett rent vatten utan att behöva använda så mycket kemikalier är Crystal UV-ljus något  för dig. Med ett UV-ljus minskar du klorbehovet med upp till 60%. Crystal UV-ljus har fler fördelar, till exempel att det bryter ned bundet klor. Bundet klor gör att det luktar badhus och medför att man får röda ögon. UV-ljus är ett gammalt och beprövat sätt att rena vatten. Dricksvatten renas ofta med hjälp av UV-ljus. Crystal UV-lampan bryter ned bakterier, mikroorganismer och alger när vattnet passerar.Saltbrominator

Att rena vatten med salt har funnits länge i poolvälden och nu även kommit till spabad och badtunnor. En saltbrominator är en elektrod som omvandlar bromsalt till bromin som i sin tur går ut i badet och dödar bakterier. När bromet förbrukas blir det återigen bromsalt och processen börjar om på nytt. Man behöver därför inte tillsätta något extra i badtunnan utan den sköter sig själv. När man använder sig av bromsalt behöver man heller inte byta vatten mer en en gång om året, vilket gör att du sparar både pengar och miljön. Anledningen till detta är att vattnet inte blir mättat lika fort som när man använder andra kemikalier. Bromsalt är även bra för din hud. Om du har känslig hud kommer du att uppleva att en saltbrominator i din badtunna är ett bra alternativ.